Internetové medobraní

Předpokládejme sen každého včelaře: máme vzorně přezimovaná včelstva v nejlepších úlech, úly stojí na stanovišti s dobrými snůškovými podmínkami a včely tedy přinesly nadprůměrné množsví medu. Plné medníky je třeba vyprázdnit. Pomůže nám s tím Internet ?

Smetáček, výkluz, dmychadlo (Brush, Escape, Blower)

Pomůcky pro ometání včel a výkluzy si můžeme prohlédnout například na www.swienty.com/engelsk/brushes.htm nebo www.dadant.com/catalog/default.php?cPath=31. Elektricky poháněná ometačka včel může vypadat třeba takto: www.n-vcelari.cz/images/galerie/Madarsko/DSCN1099.JPG. Vyfukování včel z nástavku dmychadlem lze vidět na www.algonet.se/~beeman/material/blower-nf.htm nebo www.honeybee.com.au/Images/page1/ImgP12.html.

Odvíčkování (Uncapping)

je nutná, ale nudná práce, kterou obvykle provádíme vidličkou: www.volny.cz/vceli.produkty/u94.html. Jinou možností je elektricky vyhřívaný nůž: photo.bees.net/gallery/equipment/DSCN3800 nebo www.swienty.com/engelsk/uncapping-plane.htm. O něco rychlejší by mohla být jednoduchá škrabka gw.dup.cz/vcelam/modules.php?name=News&file=article&sid=4 nebo odvíčkovací váleček www.swienty.com/engelsk/uncapping-loosener.htm. A pokud potřebujeme řešení s větším výkonem, můžeme použít některý z odvíčkovacích strojů www.swienty.com/engelsk/uncapping-machines.htm nebo automatický odvíčkovač v lince na zpracování medu www.algonet.se/~beeman/biodling/ljung/ling-2-nf.htm.

Medomet (Extractor)

si můžeme vybrat třeba u www.dadant.com/catalog/default.php?cPath=35_72 nebo swienty.com/engelsk/extractor-cfm.htm, případně domácí odkazy: www.apidomia.cz/index.php?p=produkty nebo www.n-vcelari.cz/reklama-havlickova-borova.htm. Zde je i levnější plastová verze medometu: www.dadant.com/catalog/product_info.php?products_id=355. Medomet lze také postavit dle plánku www.beesource.com/plans/extractor_4.htm nebo www.beesource.com/plans/extractor_20.htm.

Pokud potřebujeme jen elektrický pohon, můžeme si ho sami udělat dle gw.dup.cz/vcelam/pub/akupohon.html nebo objednat například u www.mujweb.cz/www/mitronic/mit2.html nebo www.vcely.cz/obchod/product/detail/149. A pokud začínáme s jedním včelstvem a nechceme do svého koníčka zatím moc investovat, můžeme se inspirovat obrázkem medometu z Norska: www.vcely.or.cz/files/norsk-vy.jpg. Podobný typ byl používán i v Polsku: www.n-vcelari.cz/images/galerie/Polsko/DSCN5488.JPG Zajímavé konstrukce medometů z doby asi před sto lety najdeme také na outdoorplace.org/beekeeping/history4.htm.

Při vytáčení potřebujeme také větší nádoby na med. Dosluhující pocínované nebo hliníkové nádoby se v současné době nahrazují nádobami z potravinářského plastu: www.geocities.com/tyndo2004/nadoby, www.vcest.cz/nadoby.htm nebo www.dadant.com/catalog/default.php?cPath=62.

Pastovaný med (Creamed Honey)

Ztuhnutí květového medu můžeme zabránit jeho pastováním: www.sweb.cz/vitavydra/pastovani.html, www.n-vcelari.cz/clanek-pastovani-medu-pod-mikroskopem.htm nebo swienty.com/engelsk/TheDanishmethodtoproducecreamedhoney.htm. K pastování použijeme buď nástavec k elektrické vrtačce www.swienty.com/engelsk/creamer-screw.htm nebo rovnou pastovací stroj www.swienty.com/engelsk/creamer-auto.htm nebo www.carl-fritz.de/mischen/mischen.html. Napastovaný med můžeme doplnit vysvětlujícím letákem www.vcely.or.cz/files/med-krem.PDF. Pokud nám med před pastováním v nádobě ztuhne, můžeme ho rozpustit ohřívadlem např. beesource.com/plans/heater.htm nebo www.carl-fritz.de/verfluessigen/verfluessigen.html.

Sklenice (Jar)

Pro přímý prodej medu potřebujeme vhodný obal přiměřeného objemu. Velký sortiment sklenic a víček najdeme například na www.dadant.com/catalog/default.php?cPath=33, swienty.com/engelsk/packaging.htm, www.avirunion.cz/katalog/food.pdf, www.obal-jh.cz/czvksop.html nebo www.bricol.cz včetně zásilkové služby. Plnit můžeme buď ručně, nebo s pomůckami www.swienty.com/engelsk/bottling-manual.htm. A pokud máme celou linku www.swienty.com/filling/lines/line-index.htm, je plnění medu do sklenic hračka: www.n-vcelari.cz/images/galerie/Madarsko/DSCN1116.JPG.

Na sklenici nebo víčko určitě patří etiketa. Etikety na med jsou běžně součástí sortimentu včelařských prodejen, ale největší výběr najdeme zřejmě na www.iobchod.cz/vcely.

Plástečkový med (Comb Honey)

Doplňkovou produkcí může být také plástečkový med. Podrobný postup k jeho získání je popsán na mendelu.cz/user/apridal/skripta/med/a.htm, www.beeosphere.com/DesktopDefault.aspx?tabid=262, www.rossrounds.com nebo www.agropcheloprom.com.ua/ramka.html.

Medovina (Mead)

Med můžeme dále zpracovat také sami, třeba na medovinu. Postup na výrobu ušlechtilého nápoje získáme na www.sweb.cz/vitavydra/medovina.html, cernunn.wz.cz/slovanimedovina.php, dunkelheim.wz.cz/recepty/med.htm nebo www.gotmead.com/making-mead. Na www.medovina.sk je medovině věnován celý web včetně diskuzního fóra. Vhodné kvasinky lze objednat v Dole www.beedol.cz/maincz.html#production, používané koření je podrobně popsáno v www.vcely.or.cz/files/koreni.pdf.

K medovině si ještě uvaříme nějaké dobré jídlo s medem: www.labuznik.com/search.php?term=medov&recipes=1, vcela.unas.cz/start.php?id_str=recept, www.pszczoly.pl/rozne/kuchnia1.php nebo www.honey.com/recipes a můžeme si popřát dobrou chuť.

Poznámka na závěr: pokud Váš prohlížeč nechce najít uvedené stránky, zkuste mu doplnit před adresu kouzelné slovíčko "http://" nebo místo přepisování adres použijte rovnou klikatelnou verzi článku na adrese vcely.borik.cz. Ani tak však nelze vyloučit, že některý z uvedených odkazů nefunguje. Internet se neustále vyvíjí, stránky se mění, přesouvají, některé zanikají a nové neustále přibývají.

Jiří Bořík, vcelar@borik.cz.


Článek byl napsán pro časopis Moderní včelař.